Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

Yaşamak Sevmek Ve Öğrenmek


Kişisel gelişim kitaplarının ilklerinden, en çok satan kitaplar ve çok okunan yazarlar arasına giren Leo Buscaglia,
Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden felsefe doktoru ve aranan bir konuşmacıdır.
Severek okuduğum bir yazar.
Bazen ,
Bir kitabı okuyup bitirirsiniz.
Ancak zaman içerisinde “bu kitabı okumuştum” demeden tekrar okuduğunuz kitaplar vardır ya,
İşte öyle bir kitap ; Yaşamak, Sevmek ve Öğrenmek
Ara ara okuduğum kitaplarımdan…
Kitap,
Yazarın Türkçe’ye çevrilen ilk eseri.
Konferanslarda yaptığı konuşmalardan derlemeleri ve kendi deneyimlerinden oluşuyor.
Özellikle öğretmen-öğrenci-veli ilişkilerine, önemine ışık tutabilecek nitelikte.
Verilen örnekler somut ve öykülerle anlatılıyor.
Önsözünden aktardığım bir bölüm de kitabın içeriği hakkında size ipuçları verecektir:

“ Nikos Kazancakis’e göre ideal bir öğretmen, öğrencisinin geçmesini istediği bir köprü olma işlevini üstlenen ve öğrencisinin bu köprüden geçmesine yardımcı olduktan sonra, sevinç ve coşkuyla çöküp aradan çekilerek öğrencisini kendi köprüsünü kurmak için yüreklendiren öğretmendir.
Bu kitapta yer alan çeşitli sunular, bu tür köprüleri simgelemeyi amaçlamaktadır. Bunlar yalnızca, benim sevinç ve coşkuyla paylaştığım düşünceler, duygular ve kavramlardır. Kabul edilecekleri, çok beğenilecekleri, ya da önemsenmeyecekleri ve belki de tümüyle reddedilecekleri olasılıklarının bilincinde olarak yazdım onları. Nasıl karşılanacakları benim için önemli değil.”

Kitaptan alıntılar:

“ Gerçeğin, içine kapatıldığımız bir kutu olduğunu varsayarız. Ama inanın bana, yanlış bu. Arasıra kapıyı açıp dışarıya bakın ve dışarıda ne çok şey olduğunu görün. Bugünün düşü yarının gerçeği olacaktır. Oysa, düş kurmayı unutmuşuz artık .”

“Öğretmen okullarında başarılı olamıyoruz, çünkü yetiştirdiğimiz öğretmenlerin, öğretmenlik rolünden soyutlanıp her şeyden önce insan olmalarına ve salt yol gösterici olduklarını anlamalarına yardımcı olmuyoruz. Bu gerçeği kavradıkları ölçüde sınıfta başarılı olacaklardır, çünkü çocuklar yol gösteren bir kişiyi tanıyabilirler.”

“Seven bir insansanız, sözcüklere egemen olur, onların size egemen olmalarına izin vermezsiniz. Bir sözcüğün anlamını ancak deneyimle kavradıktan sonra kabul edersiniz, salt başkalarının verdiği açıklamaya inanarak değil.”

“Eğitimin özü belki de beyinlere bilgi yığmak değil, bireyin kendi benzersizliğini anlamasına yardımcı olup bunu nasıl geliştireceğini öğretmek ve sonra başkalarıyla nasıl paylaşacağını göstermektir.”

“Kültürümüzde, beni başka her şeyden daha çok korkutan şey, gülmece anlayışımızın olmayışı. Her şeyi aşırı ölçüde ciddiye alıyoruz. Gülmeyi unuttuk artık.”

“Çocuklarla hiçbir zaman iletişim kuramıyoruz. Onlarla gerçek anlamda iletişim kurabilmek için boylarına göre diz çökmeliyiz. Onlara sürekli olarak kendi dünyamızı anlatmaktan vazgeçip onların kendi dünyasını tanımaya çalışmalıyız.”

“Çocuklara başka insanların da önemli olduğunu ve başka insanları yaşamlarına katmadan bu dünyada gelişemeyeceklerini de öğretmeliyiz sanırım.”

“Yeniden güvenmeyi, yeniden inanmayı öğrenmeliyiz. Bu bir risktir kuşkusuz, ama her şey bir risk değil midir zaten?”

“Yalnızca riske giren insan özgürdür.”

“Özyıkıcı düşünceler yüzünden kendinizi gizlemeniz, kendinizi yitirmeniz, ölmek demektir. Buna izin vermeyin. En büyük sorumluluğunuz, kendinizi her şeyinizle oluşturup geliştirmektir.” 



Ferda Balkaya Çetin
*******
Bir kitap:
Yaşamak, Sevmek ve Öğrenmek
Leo Buscaglia
Çeviren:
Nesrin Kasap
İnkılâp Kitabevi – İlk basım / 1982
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...